Voor het weergeven van de inhoud op deze pagina is een nieuwe versie van Adobe Flash Player vereist.

Adobe Flash Player ophalen

 

Gevelrenovatiebedrijf BCS zorgt dat Herkingse kerktoren er weer 40 jaar tegenaan kan

HERKINGEN – Al ’n paar weken heeft de Herkingse kerktoren een jas aan. Een blauwe jas, die twee bouwvakkers wat beschutting moet bieden tegen de wind die vanaf het Grevelingenmeer om de torenmuren giert, maar ook moet die jas het verwaaien van stof en gruis naar de omgeving rond de toren wat tegenhouden. Rondom de toren zijn nl. steigers opgebouwd en tussen de steigerdelen door zijn twee man aan ’t werk. Ze doen hun uiterste best om van de opdracht die ze kregen een fraai eindresultaat te maken. En na ’n paar weken zijn ze al een eind gevorderd met de opdracht die de gemeente Dirksland hen gaf om de buitenmuren van de kerktoren te renoveren. Het zijn vader Gilles en zoon Robbin Bos, van Gevelrenovatiebedrijf BCS te Maasdam. Een bedrijf in gevelreiniging, voegwerk en impregneren, dat al sinds 1990 bestaat.

“Je ziet”, zegt Gilles, “dat tussentijds wel eens wat oplapwerk aan de toren heeft plaatsgehad, maar echt onderhoud is al lang geleden gepleegd. Dat zagen we aan de schade die we aantroffen. Het voegwerk verkeerde in slechte staat, stenen zaten los of waren afgebrokkeld, maar het is aan ons om er weer wat moois van te maken”.

Eerst werden de muren afgestraald en werden de nodige reparaties uitgevoerd, vertelt Gilles. Nu nog ’n dag of wat werk, en het voegwerk is helemaal vernieuwd. En als dat na ’n week of twee is uitgehard, worden tenslotte de muren geïmpregneerd, dus behandeld tegen indringend vocht. “En dan kan de Herkingse kerktoren er weer 40 jaar tegenaan!”

Gilles en Robbin Bos komen ’t dikwijls tegen dat dergelijk onderhoud op de lange baan wordt geschoven, “maar de schade die daardoor ontstaat maakt ’t herstelwerk uiteindelijk alleen maar duurder; dikwijls geeft ’t ook vochtdoorslag naar binnen, met behang dat los gaat laten, schimmelvorming, enz.”

Niet alleen kerktorens, maar alle soorten muren worden door Gevelrenovatiebedrijf BCS behandeld. Voor vrijblijvend advies of een offerte komt Gilles Bos dan ook graag bij u langs.
(Tekst en foto’s: Hans Villerius)

BCS

 
 
 
bcs